dinsdag 30 juli 2013

Acne Tips van dr Jetske Ultee

ACNE TIPS VAN DR JETSKE ULTEE

Een onzuivere huid: het komt veel voor

Circa 90 procent van de mensen krijgt op enig moment in zijn leven acne. En dat zijn niet alleen tieners, maar ook volwassen mannen en vrouwen. Acné is het meest voorkomende huidprobleem en komt vaker voor dan alle andere huidaandoeningen bij elkaar. Acne is vaak niet te genezen, maar wel goed onder controle te krijgen. Je voorkomt zo de vorming van littekens en pigmentvlekken.

Uitlokkende factoren

Acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen. De uitbraak van puistjes, pukkels en meeëters kan daarbij bovendien worden uitgelokt door:
• stress
• verkeerde huidverzorgingsproducten
• droge of juist vochtige lucht
• irritatie door bijvoorbeeld schurende kleding
• te veel melkproducten
• voedsel dat je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt doordat het veel koolhydraten bevat, zoals witbrood, suiker en chocolade. 

Verschillende soorten en gradaties acne

Acne is een verzamelnaam voor verschillende soorten onzuiverheden. De één heeft alleen meeëters, de ander heeft kleine witte bultjes, of puistjes. In het ergste geval is sprake van puisten, papels en soms zelfs van abcessen. Ook kan het lijken alsof je acne hebt, terwijl je in werkelijkheid rosacea hebt.
      
mee-eters      witte puntjes       vetbultjes         gerstekorrels     ontstekingen      rosacea

Afhankelijk van wat er precies in jouw huid gaande is, heb je een milde, middelmatige of ernstige vorm van acné. Het is belangrijk dat je dit weet, want elke vorm heeft zijn eigen aanpak nodig.

  1. Milde acné
    Je hebt last van bultjes en zwarte puntjes (meeëters of comedonen). Waarschijnlijk komt dit doordat je talgproductie verhoogd is. Tegelijkertijd zitten de talgkliertjes verstopt zitten door dode huidschilfers. Dit veroorzaakt de bultjes. De meeëters bestaan uit overtollige talg. Door contact met de zuurstof in de buitenlucht oxideert deze talg en wordt ze zwart.
  2. Middelmatige acné
    Naast bultjes en zwarte puntjes, heb je op sommige plaatsen ook echt last van puistjes. De bultjes en pukkeltjes ontstaan doordat je erg veel last hebt van dode huidschilfers, die je poriën afsluiten. De overtollige talg kan niet wegvloeien. Door aanwezigheid van de bacterie p acnes kunnen de talgbultjes gaan ontsteken en ontstaan op sommige plaatsen rode of gele bultjes.
  3. Ernstige acné
    Op meerdere plekken in je gezicht heb je last van rode en gele puistjes. Dikwijls krijg je te maken met pijnlijk verdikte plekken die er een hele tijd over kunnen doen om te genezen. Dit wijst er op dat je, naast een verhoogde talgproductie, dode huidschilfers en verstopte poriën ook nog eens te maken hebt met de bacterie p acnes. Pukkels gaan ontsteken en er ontstaan puisten, papels en in zeldzame gevallen zelfs abcessen.
  4. Géén acné!
    Soms lijkt het alsof je acné hebt, maar is er in werkelijkheid iets anders aan de hand. Het is heel belangrijk om dit te onderkennen. Want een aandoening behandelen als acné, terwijl het dat niet is, vergroot de kans op verergering van je kwaal. Heb je last van roodheid in het gezicht, kleine zichtbare bloedvaatjes, een overgevoelige huid en pukkeltjes waar geen talg in zit, maar vooral vocht, dan heb je géén acne! De verschijnselen, of een combinatie ervan, duiden op rosacea. Een aandoening die lijkt op rosacea is periorale dermatitis. 

Wat niet werkt

Irriterende cosmetica. De huid met acne is een gevoelige huid. Irriterende producten verergeren de pukkels en puisten en maken je huid vatbaarder voor bacteriën.
Agressieve behandelingen. Hoe meer de huid wordt gemanipuleerd, hoe groter de kans op problemen. Ga niet scrubben of stomen en reinig de huid niet vaker dan nodig.
Zon. Dat zon goed is voor acne is een mythe. Je huid droogt uit in de zon, en gaat als tegenreactie meer talg aanmaken. Acne kan wel minder opvallen op een bruine huid. Ook kunnen ontspanning en rust er voor zorgen dat je in de vakantie minder pukkels hebt.

Wat wel werkt

Verzorg je huid met milde producten. Gebruik daarbij alleen producten met ingrediënten waarvan de werkzaamheid is bewezen, zoals:
  • Salicylzuur (1 of 2 procent, verkrijgbaar bij de apotheek). Dit verwijdert dode huidcellen en ontstopt de poriën. Bij milde acné (meeëters) heb je hieraan vaak genoeg. 
  • Benzoylperoxide. (Bij voorkeur 2,5 procent, verkrijgbaar bij de apotheek) Helpt bij matige tot ernstige acné. Kun je alleen de standaard-oplossing van 5 procent krijgen, verdun die dan een beetje met neutrale crème. Benzoylperoxide doodt de bacterie p acnes. Gebruik het met mate, dus alleen een heel dun laagje.
Op internet zul je nog veel meer producten en behandelingen vinden, maar de meeste zijn niet bewezen effectief. Bespaar dus liever je geld en energie en concentreer je op wat werkzaam is. Maar bedenk daarbij dat je pas na een week of vijf resultaat gaat zien.

Naar de dokter met hardnekkige acne

Als de vrij verkrijgbare producten salicylzuur en benzoylperoxide jou niet helpen, kun je naar een arts gaan. Slechts zeven procent van de mensen die lijden aan acné, zoekt professionele hulp. Driekwart van hen wacht daarmee meer dan een jaar. Een arts kan je écht helpen om succes te boeken in de strijd tegen hardnekkige acne. De middelen die een arts je kan voorschrijven zijn:
  • Lokale antibiotica, in de vorm van een crème. Dit doodt de bacterie p acnes.
  • Vitamine A-zuur in de vorm van een crème. Dit heeft een sterk onstoppende werking op de poriën. Een goede basisverzorging, overdag een crème met antibiotica en 's nachts een crème met vitamine-A-zuur geeft meestal een heel goed resultaat
Voor ernstige acne bestaat nog meer medicatie, maar overleg goed met je arts voordat je deze gebruikt, in verband met de bijwerkingen.
  • Orale anti-biotica (om in te nemen)
  • Een anti-conceptiepil die de werking van mannelijke hormonen in je lichaam tegengaat
  • Accutane, een vitamine A-preparaat om in te nemen. Gebruik dit alleen als niets anders helpt. Het legt de talproductie stil, waardoor je huid heel erg droog wordt.

Naar de kliniek met acne 

 Voor iedereen met een onzuivere huid is het aan te raden om geregeld een cosmetische behandeling te ondergaan, zoals:
  • Peelings met een hoge concentratie salicylzuur of glycolzuur. Een peeling verbetert acné en geeft je een stralende teint. Ook zullen de door acné ontstane pigmentvlekjes vervagen.
  • Laser of lichtbehandelingen. Deze gaan de bacterie p acnes te lijf en remmen de talgproductie. Voorbeelden zijn behandelingen met de KTP laser of de 1064 YAG laser. Goedkoper zijn behandelingen met blauw of rood licht, maar deze hebben vooral een tijdelijk effect.
  • Voor ernstige acné bestaat de Photo Dynamische Therapie, die de overactieve talgkliertjes onschadelijk maakt. Dit is een nieuwe behandeling met veelbelovende resultaten. Helaas is het ook erg prijzig.
Tot slot een waarschuwing: peelings en laserbehandelingen worden volop aangeboden, maar je moet goed uitkijken met wie je in zee gaat. Het resultaat hangt sterk af van de kwaliteit van de apparatuur en de ervaring en opleiding van degene die je behandelt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten